A zsírkő bányászat már több mint 100 éve folyik Nunnanlahti-ban, mely a zord Észak-Karélia régióban található. A Nunnanlahti zsírkő a Szecesszió idején vált elismerté, az építészek szívesen használták homlokzati anyagként. A zsírkő megmunkálhatósága egyszerűvé tette a fűrészelésé, formázását, mindenféle dísztárgyak/díszek kifaragását, amelyek aztán fontos nagyvárosi épületeket díszítettek. Így kapta meg minden talkumot tartalmazó kő – a zsírkő nevet.

Több mint tíz bánya nyíl Nunnanlahti-ban. A követ szinte mindenhol bányászták, kevés figyelmet fordítva annak hőállóságára vagy egyéb tulajdonságaira.

Mivel az építési műveletek száma csökkent az 1960-as években, megalakult a kandalló építők céhe, akik kezdtek hőtároló kandallókat gyártani, az 1800-as években kezdődött hagyományt folytatva. A különböző zsírkő fajták ismerete kulcsfontosságú volt a kandalló építőknek. Házról-házra jártak hőtároló kandallókat építve, melyek akkoriban az egyetlen hőforrás volt a házakban.

Az ő szakértelmük és kompetenciájuk ihletett meg Juhani Lehikoinen-t, a Nunnanlahden Uuni Oy alapítóját. Azonban a cég alapításának legfontosabb oka saját édesapja, Tahvo Lehikoinen a lelőhely és az egyedülálló zsírkő –a Mammutti zsírkő kiválasztásában szerzett tapasztalata volt.

A bal oldali kép Juhani Lehikoinen édesapja, Tahvo látható, amint zsírkövet fűrészel. Negyven éves tapasztalata során a zsírkő lelőhelyek és a kőfajták bensőséges ismeretére tett szert.

A Nunnanlahden Uuni Oy és leányvállalata, a NunnaUuni Oy rendszeresen fektetett be kutatásba és termékfejlesztésbe. A hagyományos kandallóépítési ismereteken alapozott anyagismeret és a tudományos kutatás kombinációja az erős ipari kompetenciában és stílusos dizájnban egyesültek. Ez teszi lehetővé a folyamatos kandalló fejlesztést, mely az ügyfél javát szolgálja.

A Mammutti zsírkő jó kezekben van. De a legjobb hely számára az Ön otthonának szívében van!

X