Mit érdemes tudni a NunnaUuni kandallók technológiájáról? Olvassa el most!

Gyakori kérdések (GYIK)

Egy 100% zsírkő kandallóban nincs, ami elromoljon! Nem kell soha átrakni! Fele mennyiségű fával fel lehet fűteni és háromszor hosszabb ideig adja le a hőt! A tűztér nem tud kiégni, elhasználódni! Az ajtók és a rostély tömör öntöttvasból készülnek, gyakorlatilag elnyűhetetlenek. A tradicionális sütős kandallóink ősz elejétől tavasz végéig folyamatosan készen állnak a sütésre, főzésre, melegítésre. Nem kell mikró hullámú sütőbe melegíteni az ételt és sok energiát spórolunk meg a sütés-főzésnél is.  Az ételek ízéről már nem is beszélve!

Nem mindegy, hogy egy évben mennyi fát vásárolunk, vágunk fel és tárolunk! Nem mindegy, hogy mennyit költünk az évek alatt szervizre és átrakásra vagy új kandalló vásárlásra! Ha csak 10-20 évre gondolkodunk előre, akkor jelentős összeget takaríthatunk meg egy NunnaUuni kandallóval. Finnországban van olyan zsírkő kandalló, ami már több mint 100 éve működik!  Amennyiben hosszú távon gondolkodik érdemes egy modern, finn hagyományokkal rendelkező NunnaUuni kandallót választania!

Amit tudni kell a cserépkályháról!  Először is hogy a hatékony cserépkályha nagyméretű, 12 óránként jelentős mennyiségű fa felhasználásával lehet felfűteni, amely időszakot követően még ugyan langyos, de valódi hőt már nem áraszt magából. Akár egy rossz fűtéssel is szétfűthetjük és tönkretehetjük, de nagyszüleink, akik nagyon képzett cserépkályha használók voltak még nekik is 8-10 évente át kellett rakatniuk, mert kiég a belsejében a samott tégla és a cserepek közül is mindig meg szokott egy-egy darab repedni, ami esztétikailag igen csúnya. A cserépkályha átrakása igen drága (150-200.000 Forint), sok időbe kerül és nem utolsó sorban óriási kosszal jár!

A zsírkő a természetes kövek közül a legjobb hővezető és hőtároló, sokkal jobb, mint a kerámia vagy a samott tégla illetve bármi más. Csak a NunnaUuni cég által bányászott extra minőségű Mammutti zsírkő képes kibírni azt a hihetetlen nagy hőt (akár 1200C), ami a tűztértben keletkezik. A zsírkő a tűztérből gyorsan és hatékonyan átvezeti a kandalló testébe a hőt és betárolja a szerkezetébe, amit aztán lassan és egyenletesen ad le. Ennek eredménye, hogy a kandallóink alig két óra fűtéssel 36 óráig adják a meleget otthonában. Ilyen paraméterekkel nem rendelkezik más kandalló a piacon!

A NunnaUuuni kandallók tradicionálisak egyben modernek. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy 100% zsírkőből készülnek. Ez azt jelenti, hogy a kandalló teljes belseje, a kandalló füstjáratai és a tűztere is zsírkőből áll, ami csak a mi kandallóinknál található meg az egész világon.

Egy két órás fűtési idő után a hőtároló NunnaUuni kandalló sugároz természetes hőt sugároz akár 24 órán át. A NunnaUuni egyszerű, biztonságos és élvezetes fűtést biztosít.

A NunnaUuni kandalló kellemes melege az egész otthonban érezhető, akárcsak a napsugár, és a kandalló gazdáját melegséggel veszi körül. A NunnaUuni kandallók nem csak a levegőt, hanem minden felületet felmelegítenek. Ez közvetlen hatással van a belső levegő minőségére. Egyes tanulmányok szerint a sugárzó hőnek is a Naphoz hasonló hatása van az egészségre – elvégre a sugárzás ugyanazon a frekvenciával rendelkezik.

A meleg többféleképpen keletkezik. Mindenki tudja ezt, akinek NunnaUuni kandallója van. Egy zsírköves kandalló úgy sugározza a hőt, mint a Nap a sugarait. Ezért olyan kellemes érzés a NunnaUuni kandalló melege a bőrnek. A hőhullámok felmelegítik a felszínt, sőt még a padlót is kellemesen. A helységben nincs hő által gerjesztett légmozgás.

Ez a napsugárhoz hasonló hő felmelegíti a felületet, amit elér. Így még a padló is kellemesen melegnek érződik.

Ezzel szemben az áramló hő a felmelegedett levegő mozgásán alapszik. A meleg levegő felemelkedik, kellemetlen légáramlatot eredményezve.

A NunnaUuni Golden Fire kandallóit kalorimetrikus szobában tesztelik, az SAA 142/222-es szabványnak megfelelően, mely Európa talán egyik legszigorúbb hőtartó kandalló tesztelő és mérő módszere. Ez a teszt több információt ad a hőtároló kandallóról, mint bármelyik másik, beleértve:

· a kandalló által kibocsájtott hőenergia mennyiségét
· a kandalló hőkibocsájtó képességét és annak változását
· a kibocsájtás szén- monoxid, szénhidrogén, nitrogén-oxid és részecske összetételét

A kandallós fatüzelésben a fő nehézséget mindig is a túlgázosítás, a szekunder levegő és a füstgáz megfelelő arányának eltalálása okozza. A NunnaUuni megoldotta ezeket a problémákat a Golden Fire faelgázosítási módszer kifejlesztésével. Gondos hőkontrollon alapul, amelynek köszönhetően a fa 800-1200C-os hőmérsékleten gázosul és ég el. A találmány szabadalmaztatott.

Az Golden Fire faelgázosítási módszer 1998 óta garantálja a tiszta égést a kandallókban és sütőkben.

AZ GOLDEN FIRE ÜZEMELTETÉSÉNEK/MŰKÖDÉSÉNEK ELVEI

1. Az elsődleges levegőt a fa alá vezetik a tűzrostély kis lyukain keresztül, hogy fenntartsa az égést.

2. A szekunder levegőt is a tűzrostély alá vezetik, hogy körbevegye az égésteret, ahol a levegő felmelegszik. Az előmelegített levegő keveredik a fagázokkal a fa körül és felett, a gázok égési hőmérsékletét állandó 800-1200 C-ra emelve.

3. A rostély alatt az elsődleges és a szekunder levegő áramlása hűti a rostély szerkezetét.

Mindezt lehetővé teszi a tűzálló Mammutti zsírkő, amely gyorsan tárolja a hőt és hatékonyan hasznosítja a tüzet, hogy tartós meleget biztosítson.

A hőkategóriák segítenek kiválasztani a megfelelő kandallót:

Fontos a szükségleteinek megfelelő kandalló kiválasztása. Azt javasoljuk, hogy próbálja megbecsülni fűtési igényét az itt található táblázatok segítségével, vagy kérdezzen meg egy NunnaUuni szakértőt.

Teszteltük a kandallóink fűtési tulajdonságait, és a modelleket kategóriákba soroltuk az alapján, hogy egy fűtés alatt mennyi hőenergiát tárolnak.

Az 1-es kategória kandallói kevesebb, mint 40 kWh hőenergiát termelnek az ajánlott famennyiségből 24 óra alatt.

A 2-es kategória kandallói 40-60 kWh hőenergiát termelnek az ajánlott famennyiségből 24 óra alatt.

A 3-as kategória kandallói több, mint 60 kWh hőenergiát termelnek az ajánlott famennyiségből 24 óra alatt.

A kandalló akkor teljesít a legjobban, ha rendszeresen karbantartja és az előírásoknak megfelelően használja. A kötelező kéménysöprésen kívül Önnek is van néhány karbantartási feladata a kandalló megfelelő működése és élettartam biztosítása érdekében, mint például a rács tisztítása és a hamutároló kiürítése. A kandallójához tartozó általános és termék specifikus utasításokat elolvasva egy átfogó képet kap a kandalló tulajdonságairól, használatáról és karbantartásáról.

X