Hőállóság

A NunnaUuni úttörő zsírkő kutatásban!

Az új, egyedülálló faelgázosítás módszere a Golden Fire, amellyel a fa egy rendkívül magas és egyenletes hőmérsékletet ég el.  Ezért tűzkamra anyagának is olyannak kell lennie, ami extrém magas hőmérsékletnek is ellenáll. Ugyanakkor a kőnek tárolnia is kell a hőenergiát a kandalló belsejében, valamint finoman, egyenletesen kibocsájtani azt.

A NunnaUuni úttörő a zsírkő kutatásban. 1993-ban megkezdtük meg a kutatást az Uulu-i Egyetem  Földtani Tanszékén. A különféle zsírkő típusok hőálló kapacitása és a magas hőmérséklet hatása az ásványtani változásokra olyan dolgok, melyeket még nem vizsgálták korábban.

A kutatás kimutatta, hogy a NunnaUun egységes zsírkő lelőhelyén található kő erősen rétegzett és gyűrött zsírkőből, valamint finomszemcsés magnéziaszilikátból áll. A lelőhelyet MammuttiStone lelőhelynek nevezték el, és a zsírkövet MammuttiStone-nak.

A lelőhelyről a MammuttiStone típus lett kiválasztva, és hőállását hősokk tesztekkel ( DIN51 068 ) igazolták. A teszt során használt skála 1-30. A MammuttiStone hihetetlen eredménnyel végzett, az izzó meleg és a folyóvíz váltakozását törés nélkül 28 alkalommal bírta. Az így kapott 28-as hősokk értékelés, melyet a legjobb MammuttiStone-nál mértek magyarázza, hogy miért alkalmas ez a fajta zsírkő kandalló anyagnak.

A rétegzett zsírkőnek köszönhetően…

A zsírkő tartja a hővezető képességet  magasan és stabilan, akár 1400 ° C-on . A kutatás kimutatta, hogy a MammuttiStone kristályszerkezetének zsírköve megköti a kis magnéziaszilikát szemcséket, amely lehetővé teszi a kő ellenálljon a hőnek. A zsírkő rétegzettsége segít gyorsan átadni a hőt a kőnek, és segíti annak hatékony tárolását.

A Tiszta zsírkő, mely a MammuttiStone lelőhelyen található. Az egyik részét már egy hőkezelő kemencében melegítettük 750 °C-on 10 órán át. Semmi változás nem történt  a zsírkőszerkezetében. A zsírkő dehidroxilezése820 °C-on kezdődik. Ebben a szakaszban a zsírkőben lévő víz molekulákat eltávolítják. A rétegzett zsírkő jól vezeti a hőt, még magas hőmérsékleten is, egészen a zsírkő olvadáspontjáig (kb. 1400 °C).

 

A MammuttiStone évekig használható

Ha a tűzkamra felületi hőmérséklete 520 ° C fölé emelkedik, a felület egy 5-10 mm-esmagnéziaszilikát (MgCO3) az égéstér legmlegebb részein egy  keményebb magnézium-oxiddá (azaz periklésszé ) alakul. A Golden Fire-rel a tűzkamrában akár 1200 ° C-os hőmérséklet is lehet. A MammuttiStone zsírköve változatlan marad, és hatékonyan vezeti a hőt mélyen a kőbe. Ugyanakkor egy hálózat megkötő szerkezetként működik a periklész számára. *

 

MammuttiStone felfedi titkait

Végeztünk vizsgálatokat, melynek során a különböző zsírkő típusokat melegítettük. Ezekben a tesztekben kő mintákat egy izzító kemencében 700 fokon melegítettük 10 órán át.

MammuttiStone – előtte és utána

A zsírkő hálózati szerkezete és a MammuttiStone finomszemcsés magnézium-karbonátjának ( MgCO3 ) köszönhetően, a kiválló hőellenálló képesség megmaradt még a legextrémebb körülmények között is.

Write Your Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X